Wat het verkeer je kan leren.

Voor het te laat is op tijd remmen, gasgeven of gas terugnemen. Ja een inkoppertje zeg je dan, want dat weten we allemaal. Maar de vraag is: doen we het ook op tijd? Vaak laten we de stress te hoog oplopen voordat we er daadwerkelijk iets aan doen. Zeker als je nog eens actie- en resultaatgericht bent ingesteld. Oefening baart kunst.

Je kunt het vergelijken met het verkeer. Eerst neem je rijlessen om bekend te worden met de auto, in te kunnen spelen op verkeerssituaties en de verkeersregels tot je te nemen. Na het behalen van je rijbewijs ben je bevoegd om zelfstandig deel te nemen aan het verkeer. Je brengt het geleerde in de praktijk en gaat de weg op. Bij het naderen van een kruispunt of verkeerslicht schakel je terug naar 2 en druk je het gaspedaal al licht in. Je kijkt goed om je heen en afhankelijk van de verkeerssituatie geef je gas, neem je gas terug of druk je volledig het rempedaal in. Kijken, koppeling intrappen, schakelen, gasgeven en op tijd weer remmen. Opeenvolgende handelingen vinden plaats op de automatische piloot.

Het komt aan op incalculeren tezamen met het verrichten van de juiste handeling op het juiste moment. Je schat in wat je mede weggebruikers gaan doen en je bepaalt wat jouw volgende actie is. Deze acties brengen je in een versnelling of doen je vaart minderen. Vooruit kijken en een juiste inschatting maken van de situatie en je snelheid is nodig om brokken te voorkomen.  

Bij werk en stress gebeurt hetzelfde. Je werkt hard en geeft voluit gas. Je pept jezelf telkens op door te zeggen: “nog even”, dan kan ik weer een taak van mijn to-do lijstje afvinken en heb ik weer wat rust. Maar voor je het weet ligt de volgende klus alweer op je bordje en wordt je lijstje alleen maar langer en langer. Je hebt van huis uit meegekregen om gewoon door te gaan, je probeert alle ballen in de lucht te houden en je accelereert weer. Voor de buitenwereld lijkt het alsof er niets aan de hand is,  maar in de binnenwereld merk je dat je je opgejaagd voelt. Je bent al aan het anticiperen en inschatten hoeveel tijd je nog nodig hebt om die ene klus af te krijgen om daarna de volgende taak weer op te kunnen pakken. Maar ja, net als bij je auto, heb jij ook je oplaadmomenten nodig en vraagt dit om op tijd op de rem te staan.

En dan plotsklaps krijg je weer dat vervelende signaal, weer die steek in je rug of in je nek en je meent dat het van de stress komt. In het begin doe je er nog nauwelijks iets of niets aan en hoop je dat het vanzelf overgaat. Een keer wrijven, wat oefeningen doen of een keer op tijd gaan slapen, zetten geen zoden aan de dijk. Naarmate de tijd vordert, merk je dat de pijn niet minder wordt en besluit je naar een specialist te gaan.

Wanneer jij kunt anticiperen en weet hoe je de balans kunt houden tussen gasgeven en remmen, ervaar je meer rust, heb je meer overzicht en meer energie.

Heb jij een katalysator nodig of juist een handrem, neem dan contact met me op voor een gratis focusgesprek: inge@ontspannenkeuzesmaken.nl

#actie #rust #stress #balans #work-life balance #inspanning #ontspanning

Scroll naar top