IS DRUK OOK JOUW KERNWOORD?

Ben je te vaak bezig met “moetjes” en weet je daardoor niet meer of je gevoelsmatig nog op koers ligt en of je wel de juiste keuzes maakt?

Deze week sprak ik Annemarie, een klant van me die altijd druk is en het druk heeft. Ze is druk met haar fulltime baan, verricht mantelzorg en is bezig met een verhuizing. Begrip voor haar situatie van haar omgeving krijgt ze nauwelijks tot niet. Velen doen een beroep op haar en ze probeert hier zoveel mogelijk aan te voldoen. Het verlangen naar even helemaal niks, gewoon om even bij te komen, is groot. Helaas schiet dat er nu bij in.

Teveel moeten

Haar vaste wekelijkse date is de fysiotherapeut, waar ze heen gaat voor haar rugklachten.  Ze vindt van zichzelf dat ze heel veel MOET. Ze moet nog even langs bij de makelaar, ze moet haar werk nog afmaken, ze moet het huis nog op orde maken, ze moet nog langs bij haar ouders, ze moet nog de hond uitlaten. Alleen al de opsomming van al die “moetjes” maken haar moe en geven haar een zwaar gevoel.

Rust en respect zouden een weldaad voor haar zijn, maar aan ontspanning komt ze de laatste tijd al helemaal niet meer toe. Haar lijfspreuk is momenteel “duty calls”. Haar hele leven staat in het teken van werken en klussen. Genieten is er op dit moment niet meer bij. Nauwelijks is er nog tijd om iets leuks te doen met haar partner of om weer eens gewoon een gezellig avondje op stap te gaan met vriendinnen. Allerlei gedachten gaan door haar hoofd zoals: “als ik mijn vrienden nu maar niet verwaarloos” of “als mijn relatie nog maar in stand blijft”.

Ze heeft het gevoel dat ze erg voldoet aan allerlei verwachtingen van anderen en dat er geen ruimte en tijd is voor haar. Ze cijfert zichzelf gewoon helemaal weg.

En waarom?

Het lukt haar niet om dichtbij haar eigen gevoel te blijven en uit frustratie eet ze een hele reep chocola in één keer op. Het juk op haar schouders voelt zwaar.

Vragen die haar bezig houden zijn: “Waarom ben ik er allemaal aan begonnen?” Ik had het allemaal veel relaxter. “Waarom wilde ik deze verhuizing en dit samenwonen nu eigenlijk zo graag?”

Doorzetten…..

Opgeven komt niet voor in haar woordenboek, dus ze gaat maar door. Het huis moet nu een keer af, zegt ze, want ze hikt er behoorlijk tegenaan.  Ze had het allemaal zo leuk op voorhand bedacht; hoe ze met haar lief samen de verbouwing aan wilde pakken en hoe ze het nieuwe huis zouden inrichten. Oh, wat leek het aanvankelijk toch een fantastisch idee om samen iets nieuws op te bouwen in een andere omgeving, in een nieuw huis.

Door alle drukte en het niet kunnen verkopen van het oude huis, nemen de irritaties toe en groeit de stress. Ze twijfelt aan zichzelf, aan haar partner, aan haar werk en ze vraagt zich af of ze dit hele circus wel in gang had moeten zetten. Wat als er een kink in de kabel komt?

Begrip van haar partner krijgt ze niet, dus ze belt een vriendin om haar hart te luchten. Ze voelt zich eenzaam in deze situatie en ervaart een leeg gevoel.

Ze worstelt met zichzelf en vraagt zich af: “Ben ik nog wel oké?” “Ben ik niet te lastig?” “Doe ik wel de juiste dingen?” En, “maak ik wel de juiste keuzes op dit moment?”

Wil jij weten of je nog op koers ligt?

Dan is het belangrijk om te vertragen en even afstand te nemen. Je bent gewend om dingen al lange tijd op routine te doen, zonder erbij stil te staan wat en waarom je het nu daadwerkelijk doet. Creëer rust, ruimte en tijd om te onderzoeken wat je nu écht wilt en hoe je verder kunt. Maak met deze inzichten keuzes die bij jou passen. Vanuit deze situatie om eerst vaart te minderen, ontstaan inzichten die leiden tot een versnelling. Een situatie met meer rust, plezier en vrijheid.

Wil je hier graag hulp bij, dan nodig ik  je uit voor een gratis en vrijblijvend focusgesprek van 30 minuten waarin we kijken wat jou nu al meer rust, overzicht en ontspanning oplevert.

Mail me op: inge@ontspannenkeuzesmaken.nl

#ratrace #keuzes maken #rust #energie #kiezenvoorjezelf

 

 

Scroll naar top